1 Start
2 Bodem/natuur
De belangrijkste basis voor een gezonde plant is een gezonde bodem. Daarom proberen we op een ecologische manier de wijngaard te bewerken. Door oa biodiversiteit en het gebruik van compost proberen we een gezond bodemleven (alle levende organismen, zoals diertjes, schimmels, bacteriën in de grond) te laten ontstaan. Ook boven de grond moet er balans zijn (voor zover dat tegenwoordig kan…), hiervoor zaaien we ieder jaar bloemen en hebben we mooie houtwallen voor allerlei dieren om van en in te leven.
Schapen
U kunt gerust over het hek stappen en tussen de schapen uw wandeling vervolgen.
Sinds het voorjaar van 2022 lopen er Ouessantschapen in de wijngaard. We zochten een oplossing voor het bijhouden van groeiend groen in de rijen van de wijnstokken, waar je niet kunt maaien. Er zijn machines voor, maar die zijn duur. Bestrijden met spuitmiddelen willen we ook niet.
Dieren lijkt dan een logische oplossing, maar zo eenvoudig is dat niet. Veel dieren (ook schapen eten bijvoorbeeld bast), en ook het groen van de wijnstokken natuurlijk. Deze schapen zijn klein en ze eten (bij voldoende aanbod) geen bast. In het voorjaar kunnen ze niet in de wijngaard, anders zouden ze jonge knoppen eten. Als de wijnstok heeft gebloeid en er kleine druiventrosjes zijn gegroeid, kunnen ze weer in de wijngaard om ‘te maaien’. Ze eten dan wel het blad aan de onderkant van de ranken. Dit helpt ons juist, want de trossen moeten in de zon hangen. De besjes eten ze niet, omdat ze te zuur en bitter zijn. Ondertussen bemesten ze de wijngaard! Een prachtig voorbeeld van circulair werken.
3 JOHANNITER (rechts van u)
Johanniter is een druivensoort ontstaan in 1968 door een kruising van de soorten Riesling, Ruländer, Gutedel en Suve-Villard. Deze kruising is tot stand gebracht door het Wijnbouwinstituut Freiburg (Zuid Duitsland). De naam is een eerbetoon aan het toenmalige hoofd van de veredelaars Dr Johannes Zimmermann.
De Johanniter heeft meer zon en warmte meer nodig om goed rijp te worden dan de Solaris. Daarom is deze ook op de meest beschutte plaats geplant. Dit ras wordt ieder jaar als laatste geoogst (3e, 4e week oktober). De bladeren zijn middelgroot en kunnen worden beschreven als matgroen.
De wijnen die van deze soort worden gemaakt zijn fruitig (citrusfruit) met mooie frisse zuren. Er zijn veel overeenkomsten met de Riesling.
RIESEL (links van u)
Een kruising van de 1616 x (Seye-Villard x Riesling). De wijnen geven vaak een typisch Rieslingachtige geur en een mild zure smaak.
Het is een sterke groeier met mooie rechte scheuten, maar met veel dieven. De plant is bijna resistent tegen schimmels, maar doordat de trossen erg compact zijn, zijn ze bij nat weer gevoelig voor botrytis (grauwe schimmel).
4 Snoeimethode
Wij hebben altijd gesnoeid op basis van de guyotmethode.
Deze methode wordt in Nederland het meest toegepast en houdt in dat je de druiven laat groeien op jong hout. Het geeft relatief veel opbrengst, omdat de meeste vruchtbare ogen worden behouden. De belasting van de stok is wel groot. Dit vereist dus productiebeperking en goed snoeiwerk.
Zoals op elk vakgebied, moet je blijven ontwikkelen, zo ook in de wijngaard. Door de jaren heen zijn traditionele snoeimethodes onderzocht en verder uitgewerkt. Dit leidt onder andere tot de zachte snoeimethode. De basis blijft de guyotmethode, maar dan meer verfijnd. De sapstromen van de plant worden beter gewaarborgd, doordat je steeds aan de onderkant van de kop een nieuwe scheut houdt en oud hout niet te ver terugsnoeit, om beschadigingen (indroging) van de tak/stam te voorkomen.
Na de winter moeten de overgebleven scheuten (takken van vorig jaar) worden platgelegd en aangebonden (horizontaal op de onderste draad). Dit is een tijdrovend en precies werkje, omdat kans op scheuring/breuk aanwezig is. Op één of twee scheuten na wordt al het overige hout dus weggesnoeid.
5 REGENT
Regent (blauwe druif) is een druivensoort ontstaan in 1967 door een kruising van de soorten Diana (= kruising van Silvaner en Müller-Thurgau) en Chambourcin. Deze kruising is tot stand gebracht door het Instituut Geilweilerhof in Siebeldingen (Duitsland).
De kleur van de wijn van deze druiven is diep rood en de smaak is kruidig.
Naast rode wijn, wordt van de Regent rosé gemaakt. Rosé blijkt niet alleen een tijdelijk succes te zijn, maar een ingeburgerde wijn.
Van de Regent worden zelfstandige wijnen gemaakt, maar vaak combineren we dit ras met de Pinotindruiven van collega wijngaarden. Zo krijgt de wijn een extra aanvulling van de smaak van bramen en zwarte bessen. Hierover maken wij afspraken met onze wijnmaker en zo maken we een mooie combinatiewijn.
6 TUINKAPEL
Hier kunt u over het bruggetje naar de kapel (het tuinhuisje). Dit is de stilte/gebedsruimte. Hier kunt u gerust even binnen kijken. Ook is er de mogelijkheid om een kaarsje aan te steken.
We nodigen u uit om even te gaan zitten en probeer 5 minuten met je gedachten helemaal stil te zijn. Het kan helpen je te focussen op één van de voorwerpen in de kapel. Adem diep in en rustig uit.
– wilt u via het bruggetje weer door de wijngaard teruglopen richting de boerderij de volgende QR code is bij de Solaris aan de andere kant van het weggetje-
7 SOLARIS (witte druif)
Solaris is een druivensoort ontstaan in 1975 door een kruising van de soorten Merzling en Gm6493. Deze kruising is tot stand gebracht door het wijnbouwinstituut Freiburg (Zuid-Duitsland).
De naam verwijst naar het Latijnse woord Sonne, wat zon betekent.
Deze druivensoort heeft in vergelijking tot de meeste andere soorten minder warmte/zon nodig om te groeien en te rijpen en geeft druiven met een relatief hoog suikergehalte. De Solaris is daarom erg geschikt voor ons klimaat.
De plant valt op door zijn grote bladeren, vele uitlopers en snelle groei. Dit zie je al vroeg in het voorjaar; deze soort begint het eerst uit te lopen en zal ook het eerst bloeien. Wel vraagt de Solaris hierdoor extra werk van de wijngaardenier.
De wijnen die van deze druif worden gemaakt hebben kenmerken van exotisch fruit. Ze kunnen ook goed een cuvee (mix) vormen met onder andere de Johanniter en de Riesel.
8 Groentetuin
Deze kijk op de natuur proberen we ook door te voeren in de groentetuin. Niet alles staat in grote vakken bij elkaar, maar er wordt gekeken naar wat goed bij elkaar past en wat natuurlijke vijanden kan weren. Het is natuurlijk een kleine schaal waarop dit wordt toegepast en uitgeprobeerd. Maar wat is het heerlijk om (onbespoten) eigen groente en fruit te eten.
Afhankelijk van wat het seizoen biedt, is er voor u misschien ook wat in de tuin?! Vraag gerust.
9 Boerderij / Melkrobot
U kunt ook nog even bij de stal door de ramen kijken bij de koeien. Helaas kunt u niet de stal in, maar door het raampje kunt u de melkrobots zien. Veelal zijn de koeien (of een deel ervan) buiten. Ze kunnen zelf in en uit lopen.
Achter de open stal staan de kalfjes. Zeker voor de kinderen leuk om even te kijken of de kalfjes geaaid willen worden.
Voorheen werd op De Heidepleats de melk verwerkt tot boter in de kelder onder de opkamer. Op de boerderij moest men concurreren met de opkomende fabrieken en daarom was het een “luxe” karnkelder.
Kaas
Melk en wijn lijkt niet zo’n goede combinatie, maar kaas en wijn zijn natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op De Heidepleats komen deze twee samen. Het proces van kaasmaken is eigenlijk niet veranderd, maar het is allemaal wel gemoderniseerd. De houten kaastobbe is vervangen door een rvs-tobbe en bij ons melkt de melkrobot de koeien. Voorheen werd de melk in melkbussen langs de weggezet, zodat de melkrijder ze op kon halen. Nu wordt de melk met een tankwagen naar ons moederbedrijf in Rutten gebracht, om er zelf kaas van te maken.
10 Winkel/terras
Voor de schuur is het terras, bij mooi weer kunt u hier heerlijk genieten van een glas wijn en bijpassende kaas. Wanneer het weer niet zo mooi is, dan kunt u in de authentieke schuur genieten van uw glaasje wijn.
Uiteraard hebben we ook koffie, thee of ander fris of een biertje!
In de schuur is de winkel, hier kunt u de wijn en de kaas kopen.
Kruiswegstatie
In de schuur kunt u ook een kruiswegstatie bekijken.
Vragen
Heeft u vragen over de wijn(gaard), de boerderij of over onze andere Nij Abdij-activiteiten, stel ze gerust!
Hartelijke groet,
Jântsje Hoogkamp
De Heidepleats
06 300 65 107
info@deheidepleats.nl