Het convict
“De restauratie van de kerk komt beslist uit een soort van nieuw monnikendom,……,
Ik geloof dat het nu de tijd is de mensen hiervoor bij elkaar te brengen”
Dietrich Bonhoeffer
(Theologie) studenten ervaren de laatste tijd steeds meer druk niet alleen prestatiedruk maar veel studenten stellen ook hoge eisen aan zichzelf. Hoe hou je dat vol……terwijl het eigenlijke werk ,dat waar je voor bent opgeleid, eigenlijk nog moet beginnen. Hoe leer je daar mee om te gaan ? Hoe leer je een gezond geestelijk leven te ontwikkelen en dat te onderhouden? Op het convict van Nij Abdij leer je samen met anderen om structuur aan te brengen in je persoonlijke leven met God.
Het convict is een kleine leef- en studiegemeenschap van aankomende pastores en andere geestelijk werkers waarbij de nadruk ligt op spirituele vorming (ora) in combinatie met de diaconale praxis (labora). We bieden (theologie)studenten, proponenten en andere geïnteresseerden een praktijkgericht oefentraject.
PRAKTIJKSEMINARIE
- We zijn in Nederland gezegend met vooraanstaande theologische faculteiten en andere opleidingscentra die uitgebreide studiemogelijkheden aanbieden waar men zich kan bekwamen tot een professioneel theoloog. Naast deze essentiële opleidingen vraagt het veeleisende werk als geestelijk werker om het opbouwen en vasthouden van het persoonlijke geestelijke leven.
De geschiedenis bevestigt dat een dergelijke vorming het beste tot stand komt in de praktijk van het gemeenschappelijke leven. In het convict van Nij Abdij leer je je eigen geestelijke leven te verdiepen in de omgang met ‘de ander’. Kun je ‘geestelijke disciplines’ oefenen in de gezamenlijke ochtend- en avondgebeden of tijdens persoonlijke meditaties zoals bijvoorbeeld de ‘lectio divina’. Op Nij Abdij proberen we de benedictijnse principes van ‘ora (bidden), lege (lezen) et labora (werken)’ zo goed mogelijk in praktijk te brengen. Zo hebben we een mooie mix van persoonlijke en gemeenschappelijke ruimtes en activiteiten en door het werk op de abdijboerderij (kloostertuin of wijngaard) kan zowel het lichaam als de ziel rust vinden in persoonlijke aanbidding.
- Van pastores wordt verwacht dat zij meehelpen om bepaalde doelen te bereiken, regelmatig gaat dit echter gepaard met de nodige tegenkrachten die men in de praktijk kan ondervinden.
Daarom is het, zeker in het begin, belangrijk dat studenten, pas afgestudeerden en meer ervaren geestelijk werkers van elkaar kunnen leren. De weg daarnaar toe is het vormen van goede onderlinge relaties, waarbij ervaringen kunnen worden uitgewisseld en steun bij elkaar gevonden kan worden. Op Nij Abdij hopen we hieraan een steentje te kunnen bijdragen door te investeren in een gevoel van eenheid en saamhorigheid.
- Van beginnende pastores wordt veel verwacht. Men moet tegenwoordig al snel een schaap – of misschien beter gezegd een herder – met vijf poten zijn. Het is belangrijk dat beginnende pastores weten waar en hoe hun kwaliteiten in de praktijk het beste tot hun recht komen.
Het convict van Nij Abdij wil in de vorm van “kerkelijke oefenplekken” het gat tussen theorie en praktijk kleiner maken en op die manier meehelpen aan het ontdekken van iemands talenten in de praktijk. Hierdoor snijdt het mes aan twee kanten en wordt er een ‘win-win’ situatie gecreëerd. Enerzijds krijgen kerkelijke gemeenten een steuntje in de rug en anderzijds zijn dit voor onze cursisten uitstekende oefen- en ervaringsplekken voor hun toekomstig werk.
Het convict wil bijdragen aan meer eenheid door het faciliteren van onderling contact. Elkaar beter leren kennen helpt immers om misverstanden en vooroordelen uit de weg te ruimen zonder daarbij verschillen te bagatelliseren of weg te wuiven. Concreet betekent dit dat we deelnemers uit alle opleidingscentra en seminaries van harte welkom heten en daarnaast willen we de eerdergenoemde oefenplekken kiezen binnen verschillende denominaties.
- Er is een groeiend verlangen naar meer eenheid binnen christelijk Nederland. Om dit verlangen meer en meer praktijk te laten worden is het belangrijk dat nieuwe kerkelijk leiders en werkers uit verschillende denominaties meer onderling contact hebben en praktijkervaring opdoen in gemeenten met verschillende kerkelijke achtergronden.